SUPERPRZEPIS

Rolada kokosowo-cytrynowa

  • 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Rolada kokosowo-cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Spodobało mi się eksperymentowanie z tymi roladami

Składniki:

Rolada kokosowo-cytrynowa

 

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • listki mięty ( melisy ) do dekoracji
  • 1 kostka masła
  • 25 ml alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia - cukier będzie w masie maślanej )

 

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowo-cytrynowa
Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka utrzeć z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm i wylać na nią ciasto. Na blacie położyć drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika . Trzymając za papier do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier . Zrolować biszkopt na ciepło . Zostawić by ostygł zawinięty w papier do pieczenia .Ugotować budyń z mleka i rozrobionego w odrobinie zimnej wody proszku budyniowego . Odstawić do ostygnięcia . Zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , cytrynówką , otartą skórką cytrynową, budyniem - cały czas miksując . Posmarować roladę kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ). Zwiniętą roladę smarujemy resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi . Wstawiamy roladę do lodówki by krem maślany zastygł .
Rolada kokosowo-cytrynowa
Upieczony biszkopt położyć na papierze do pieczenia wysypanym cukrem pudrem
Rolada kokosowo-cytrynowa
Na ciepło zwinąć biszkopt w roladę - zabezpieczyć papierem do pieczenia i zostawić by wystygł
Rolada kokosowo-cytrynowa
Zrobić masę cytrynowa z masła , budyniu waniliowego , soku cytrynowego , cytrynówki i otartej skórki z cytryny
Rolada kokosowo-cytrynowa
Roladę posmarować kremem ( 2/3) , wierzch resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi