Sposób przygotowania:
Rolada kokosowo-cytrynowa
Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka utrzeć z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm i wylać na nią ciasto. Na blacie położyć drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika . Trzymając za papier do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier . Zrolować biszkopt na ciepło . Zostawić by ostygł zawinięty w papier do pieczenia .Ugotować budyń z mleka i rozrobionego w odrobinie zimnej wody proszku budyniowego . Odstawić do ostygnięcia . Zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , cytrynówką , otartą skórką cytrynową, budyniem - cały czas miksując . Posmarować roladę kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ). Zwiniętą roladę smarujemy resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi . Wstawiamy roladę do lodówki by krem maślany zastygł .
anula250
agabi22
Babciagramolka
Krem jest pyszny nawet bez cytrynówki . Następnym razem dam odrobinę więcej budyniu - o połowę więcej - bo jak rolada postoi w lodówce to krem trochę za bardzo twardnieje --bedzie lepszy bardziej budyniowy .
agabi22
a ja na diecie:(
marietta
Sarenka
anemon
Bahus
Babciagramolka
No kochany - a co to za teksty ,, namówię kiedyś żonę aby upiekła " ? Bahusku korada jest tak prosta , że nawet Bunia sobie z nią radzi - to i Mężczyzna da sobie radę :) :) :)
Babciagramolka
No i przez Ciebie wyszła mi korada zamiast rolada to z nerwów feministycznych :)