Sposób przygotowania:
Rolada makowo -bananowa
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć w maszynce. Do maszynki wrzucić też herbatniki i rodzynki przekręcić wraz z makiem. W rondlu rozpuścić margarynę dodać cukier, mak z ciastkami, olejek i żółtka, mieszać cały czas aby masa nie przywarła. Gotować na najmniejszym ogniu. Z mąki przygotować zawiesinę dodać do niej 2 łyżki wody i wymieszać wlać do gotującej się masy energicznie mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy,mieszać jeszcze chwilę aby masa się zagotowała i białko "ścięło". Andruty położyć na ściereczce i wylać na nie masę makową rozprowadzić na całej wielkości wafla (wyjdą dwie roladki) Na jeden koniec wafla kładziemy obranego i skropionego sokiem z cytryny banana i delikatnie zawijamy w formę rolady wafle. Zawinąć w ściereczkę i pozostawić aby dobrze ostygły.