paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Rolada makowo -bananowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada makowa bez pieczenia na andrucie z bananem w środku.

Rolada makowo -bananowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada makowo -bananowa

 

  • Składniki:
  • 2 sztuki andrut,
  • 6 sztuk herbatniki,
  • 1,5 szkanki mak,
  • 3 sztuki jajka,
  • olejek pomarańczowy,
  • 1/3 szklanki rodzynki,
  • 2 sztuki banan,
  • 2 płaskie łyżki mąka ziemniaczana,
  • 1/2 sztuki margaryna w kostce

Sposób przygotowania:

Rolada makowo -bananowa
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć w maszynce. Do maszynki wrzucić też herbatniki i rodzynki przekręcić wraz z makiem. W rondlu rozpuścić margarynę dodać cukier, mak z ciastkami, olejek i żółtka, mieszać cały czas aby masa nie przywarła. Gotować na najmniejszym ogniu. Z mąki przygotować zawiesinę dodać do niej 2 łyżki wody i wymieszać wlać do gotującej się masy energicznie mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy,mieszać jeszcze chwilę aby masa się zagotowała i białko "ścięło". Andruty położyć na ściereczce i wylać na nie masę makową rozprowadzić na całej wielkości wafla (wyjdą dwie roladki) Na jeden koniec wafla kładziemy obranego i skropionego sokiem z cytryny banana i delikatnie zawijamy w formę rolady wafle. Zawinąć w ściereczkę i pozostawić aby dobrze ostygły.
Rolada makowo -bananowa
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć w maszynce. Do maszynki wrzucić też herbatniki i rodzynki przekręcić wraz z makiem.
Rolada makowo -bananowa
W rondlu rozpuścić margarynę dodać cukier, mak z ciastkami, olejek i żółtka, mieszać cały czas aby masa nie przywarła. Gotować na najmniejszym ogniu.
Rolada makowo -bananowa
Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy,mieszać jeszcze chwilę aby masa się zagotowała i białko "ścięło".
Rolada makowo -bananowa
Na jeden koniec wafla kładziemy obranego i skropionego sokiem z cytryny banana i delikatnie zawijamy w formę rolady wafle.