Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada serowa z młodą kapustką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką roladę można przygotowaną na wiele sposobów, ja postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustkę, którą za pewne każdy lubi a dania z młodą kapustką są pyszne.

Rolada serowa z młodą kapustką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada serowa z młodą kapustką

 

  • Składniki na ciasto:
  • 6 jajek całych
  • 3 łyżki majonezu
  • 30 dag sera żółtego
  • Składniki pozostałe:
  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka octu 10%
  • 2 marchewki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z młodą kapustką

I

Rolada serowa z młodą kapustką
Przygotowanie ciasta serowego, białka ubijamy, dodajemy żółtka, majonez, ser i rozkładamy na blaszce. Pieczemy.

1. Białka jajek oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno. Następnie cały czas miksując dodaję żółtka oraz majonez. Na koniec ścieram na tarce o dużych oczkach żółty ser, dodaję do masy, mieszam łyżką. Masę serową rozprowadzam po całej powierzchni blaszki 30 cm x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

II

Rolada serowa z młodą kapustką
Przygotowanie kapusty, kapustę kroimy, marchew ścieramy, zalewamy wodą i z dodatkiem octu i Vegety gotujemy.Przygotowanie mięsa,mieso kroimy w plastry, rozbijamy, rozkładam na upieczonym cieście i doprawiamy przyprawą oraz solą.

2. Kapustę drobno siekam, marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i gotuję około 20 minut. Po tym czasie wlewam ocet i jeszcze gotuję 5 minut. Kapustę studzę i odlewam wodę z gotowania.

3. Mięso myję osuszam, kroję w plastry i delikatnie rozbijam.
4. Na upieczone ciasto serowe, rozkładam mięso kurczaka, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.

III

Rolada serowa z młodą kapustką
Układanie kapusty na mięsie.

5. Następnie układam na mięsie kapustę.

IV

Rolada serowa z młodą kapustką
Zwijanie całości w roladę i pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

6. Całość zwijam w roladę, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

V

Rolada serowa z młodą kapustką

7. Po upieczeniu kroję w plastry.
8. Gotowe.
9. Smacznego.