ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, soczyste, kruche skrzydełka kurczaka. Nie są mocno smażone i są mniej ciężkostrawne i lżejsze na żołądek.

Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Świeże skrzydełka kurczaka opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, ze skrzydełek końcówki tzw. lotki - można je zamrozić i wykorzystać do zupy.

Skrzydełka w misce dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną i krupczatką. Wymieszać paprykę ostrą, słodką, sól, czosnek granulowany, wsypać do skrzydełek i wymieszać.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy i włożyć skrzydełka i z każdej strony mocno zrumienić na średnim ogniu.

Wodą polać skrzydełka, garnek przykryć i na mniejszym ogniu dusić do miękkości skrzydełek z 40 minut, podawać na ciepło lub na zimno.
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Mąka ziemniaczan i krupczatka pasuje do skrzydełek.
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Przyprawy powinny być wymieszane, równomiernie pokryją skrzydełka.
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Zrumienić na nie dużym ogniu, aby się nie przypaliła panierka.
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Polane wodą pod przykryciem są soczyste i miękkie.
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne
Skrzydełka kurczaka soczyste, pikantne