Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1368]

Rolada serowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rolada serowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.

Rolada serowa  z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada serowa z pieczarkami

Farsz :

  • pieczarki - 380 g
  • filet z piersi kurczaka - 550 g
  • cebula - 1 szt
  • jajko - 1 szt
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka - 2 łyżki

Placek serowy :

  • Placek serowy :
  • ser gouda - 270 g
  • jajka - 3 szt
  • majonez - 3 pełne łyżki.

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z pieczarkami
Farsz :

Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, razem poddusić do odparowania wywaru, ostudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać.

Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić.

Placek serowy :

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 stop.piekarnika, piec przez ok 20 minut.

Po upieczeniu ciasta serowego, zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka.

Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki.

Zwinąć w roladę i w ten sam papier, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop przez ok.30 minut.
Rolada serowa  z pieczarkami
Ser żółty zostanie wymieszany z jajkami i majonezem
Rolada serowa  z pieczarkami
Gotowe ciasto serowe zostało wylane na blachę
Rolada serowa  z pieczarkami
Ciasto zostało upieczone w piekarniku na złoty kolor
Rolada serowa  z pieczarkami
Na cieście został wyłożony farsz z drobiu i pieczarek
Rolada serowa  z pieczarkami