Sposób przygotowania:
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiemPrzygotowanie serowej otoczki
Ser ścieramy na tarce, 1/4 sera odkładamy do lodówki, resztę wykorzystamy teraz. Jajka roztrzepujemy, łączymy z majonezem i serem.
Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Masę serową rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C na 20-25 minut, pieczemy do przyrumienienia.
Przygotowanie farszu
Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i szpinak. Następnie szpinak blendujemy.
Przygotowanie mięsa, faszerowanie rolady
Mięso opłukujemy, osuszamy, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Mięso układamy na serowej otoczce tak jak na zdjęciu. Na mięso wykładamy szpinak.
ETAP 4:
Na warstwę szpinaku wykładamy pozostawiony ser żółty.
ETAP 5:
Zwijamy roladę - robimy to delikatnie, aby otoczka serowa nie pękła. Roladę ostrożnie przekładamy do rękawa do pieczenia, który zamykamy. Rękaw układamy w blasze. Pieczemy 50 minut w 160 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.