Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada z jogurtowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekka rolada z jogurtowym nadzieniem.Do przygotowania tej rolady możemy użyć dowolnego smaku jogurtu.

Rolada z jogurtowym nadzieniem

Składniki:

Rolada z jogurtowym nadzieniem

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

 

  • Masa jogurtowa:
  • 2 jogurty jagodowe ( po 130 g każdy )
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada z jogurtowym nadzieniem
Białka przekładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,dodajemy żółtka i wodę,dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm.Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i od razu zawijamy w ściereczkę.Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody,odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejącą galaretkę dokładnie miksujemy z jogurtami. Na biszkopt nakładamy masę jogurtową ,zwijamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniemoprószamy cukrem pudrem.