Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada z nadzieniem orzechowym i pomarańczowym lukrem

Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym

 

  • 450 gram mąki tortowej
  • 125 dkg masła
  • 3 jajka
  • 3 dkg drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml mleka
  • składniki na nadzienie:
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 2 łyżki oleju
  • polewa pomarańczowa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pół pomarańczy
  • do dekoracji skórkę pomarańczową

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym
W ciepłym mleku z cukrem rozpuścić drożdże i wlać do przesianej maki.Dodać stopione masło ,cukier waniliowy ,jajka i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.Okryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozwałkować na prostokąt o najdłuższym boku ok. 30 cm . Orzechy rozdrobnić ,wymieszać z cukrami i olejem. Nadzienie rozłożyć równo na całym cieście.Ciasto zrolować i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10-15 minut i pieczemy ok. 25 minut 1 160 stopniach .Sok z pomarańczy doprowadzić do wrzenia i utrzeć z cukrem pudrem. Upieczone ciasto polać lukrem .
Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i rozłożyć na nim nadzienie orzechowe.
Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym
Ciasto z nadzieniem zrolować ,przełożyć na blaszkę i upiec
Drożdżowa rolada z nadzieniem orzechowym
Upieczone ciasto udekorować lukrem i skórka pomarańczową