Sposób przygotowania:
Rolada z nadzieniem jabłkowym
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru. Na końcu dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Po wyciągnięciu, jeszcze gorący zwijamy krótszą stroną do środka, najlepiej na ściereczce. Jabłka obieramy i przecieramy sokiem z cytryny, trzemy na średnich oczkach. Odcedzamy z nadmiaru soku. Do startych dodajemy resztę soku z cytryny, cukier oraz cynamon. W momencie zagotowania dosypujemy galaretki. Mieszamy i ściągamy z ognia do przestudzenia. Biszkopt smarujemy najpierw dżemem truskawkowym, następnie przestudzoną masą jabłkową (moja była jeszcze troszkę za ciepła) i na krawędzi od której będziemy zaczynać zwijanie układamy w rzędzie czernice. Zwijamy i układamy tak by koniec rolady był na spodzie. Czekoladę topimy z dodatkiem mleka. Polewamy całą roladę i obsypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do lodówki, by masa dobrze stężała.