rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Rolada z nadzieniem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rolada biszkoptowa z nadzieniem o smaku jabłka, z delikatnym posmakiem truskawek. Smacznie, szybko, tanio:)

Rolada z nadzieniem jabłkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z nadzieniem jabłkowym

 

  • Biszkopt (na blachę 43x38cm):

 

 

  • Nadzienie:
  • 1.5 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru kryształu

 

  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek dżemu truskawkowego (ok. 250g)
  • ok 20 dkg czernic
  • 1 czekolada deserowa lub mleczna
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Rolada z nadzieniem jabłkowym
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru. Na końcu dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Po wyciągnięciu, jeszcze gorący zwijamy krótszą stroną do środka, najlepiej na ściereczce. Jabłka obieramy i przecieramy sokiem z cytryny, trzemy na średnich oczkach. Odcedzamy z nadmiaru soku. Do startych dodajemy resztę soku z cytryny, cukier oraz cynamon. W momencie zagotowania dosypujemy galaretki. Mieszamy i ściągamy z ognia do przestudzenia. Biszkopt smarujemy najpierw dżemem truskawkowym, następnie przestudzoną masą jabłkową (moja była jeszcze troszkę za ciepła) i na krawędzi od której będziemy zaczynać zwijanie układamy w rzędzie czernice. Zwijamy i układamy tak by koniec rolady był na spodzie. Czekoladę topimy z dodatkiem mleka. Polewamy całą roladę i obsypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do lodówki, by masa dobrze stężała.
Rolada z nadzieniem jabłkowym
Na biszkopt dajemy dżem truskawkowy, na to masa jabłkowa i czernice