Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę.

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

Składniki:

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 12,5 dag masła 82%
  • cukier puder do smaku
  • pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku )

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rolady

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem maślano - truskawkowym
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy.

2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki, rozgniatamy widelcem, odsączamy z soku i odmierzamy pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy.

3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy, wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki do schłodzenia.

4. Podanie: Po tym czasie roladę kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudem i podajemy.

5. Smacznego życzę.