Sposób przygotowania:
Rolada z truskawkamirolada
Do białek wsypać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, lekko wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 26x34 cm, równomiernie rozsmarować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 11 minut.
Gorące ciasto wyjąć na czystą ściereczkę, zdjąć papier, delikatnie zwinąć w rulon, odstawić do ostudzenia.
wykonanie
Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Galaretkę wymieszać z żelatyną, wsypać do gorącej (nie wrzącej) wody, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Do przestudzonej galaretki wlać śmietankę, cały czas przy tym miksując. Ubijać ok. 1 minuty. Lekko gęstniejący krem wylać na delikatnie rozwinięte ciasto, rozsmarować.
Mniej więcej na środku ciasta ułożyć truskawki (jedna za drugą), zwinąć tak by ciasto stykało się ze sobą swoimi końcami tworząc koło. Ułożyć łączeniem do dołu, zostawić w lodówce do zastygnięcia. W trakcie zastygania można kilka razy ją obrócić (zmiana położenia rolady pozwoli uzyskać bardziej okrągły kształt).
SylaUla