Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada z mascarpone i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna i bardzo delikatna rolada.Pachnąca truskawkami.Idealna z filiżanką kawy. Serek mascarpone i truskawki to bardzo pyszne połączenie.

Rolada z mascarpone i truskawkami

Składniki:

Rolada z mascarpone i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 25 dag dag serka mascarpone
  • 25 dag dag truskawek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • odrobina gorącej wody
  • cukier puder o smaku

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada z mascarpone i truskawkami
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 2.Następnie dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 4.Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru i gorący zawijamy w ściereczkę.Studzimy. 5.Truskawki,płuczemy,osuszamy i usuwamy szypułki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. 6.Truskawki miksujemy,dodajemy serek,cukier do smaku i żelatynę,dokładnie miksujemy.Odstawiamy do lekkiego stężenia. 7.Tężejącą masę wykładamy na biszkopt i delikatnie zwijamy.Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 8.Gotową roladę kroimy w plastry i oprószamy cukrem pudrem.