Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna rolada z masą z serka mascarpone do tego słodkie, pachnące truskawki, to deser którego nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym.

Rolada z truskawkami

Składniki:

Rolada z truskawkami

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek letniej wody
  • 180g cukru
  • 120g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Składniki na masę

  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szkl śmietanki 30%
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl wrzącej wody
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami

Wykonanie biszkoptu

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy wodę, całość ucieramy do białości.

Do mąki wsypujemy proszek, dodajemy do utartych żółtek, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą.

Blachę o wymiarach 35/38 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotowe ciasto, pieczemy około 25 minut w 175*C.

Gorący biszkopt wykładamy na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ściągamy papier i zwijamy w roladę, odstawiamy.

Wykonanie masy

Do serka dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i sok z cytryny, całość dokładnie miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, dolewamy do masy serowej cały czas miksując.

Śmietanę 30% ubijamy, łączymy z masą serową.

Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy masą, oczyszczone truskawki układamy na dłuższym końcu ciasta, zwijamy, pomagając sobie ściereczką, odstawiamy do stężenia, gotowe ciasto sypiemy cukrem pudrem, dowolnie dekorujemy.