Sposób przygotowania:
Rolada z truskawkamiWykonanie biszkoptu
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy wodę, całość ucieramy do białości.
Do mąki wsypujemy proszek, dodajemy do utartych żółtek, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą.
Blachę o wymiarach 35/38 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotowe ciasto, pieczemy około 25 minut w 175*C.
Gorący biszkopt wykładamy na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ściągamy papier i zwijamy w roladę, odstawiamy.
Wykonanie masy
Do serka dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i sok z cytryny, całość dokładnie miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, dolewamy do masy serowej cały czas miksując.
Śmietanę 30% ubijamy, łączymy z masą serową.
Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy masą, oczyszczone truskawki układamy na dłuższym końcu ciasta, zwijamy, pomagając sobie ściereczką, odstawiamy do stężenia, gotowe ciasto sypiemy cukrem pudrem, dowolnie dekorujemy.
zbysiowa
Bo