Sposób przygotowania:
Rolada z musem truskawkowym
Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i równo rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni.
Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy truskawki sie rozmrożą zmiksować je na mus i połączyć z wystudzona galaretką.
Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko stężała i nabrała konsystencji idealnej do smarowania.
Wystudzona roladę delikatnie rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy mus troszkę się ogrzeje i nabierze takiej bardziej kremowej konsystencji.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i równo rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni.
Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy truskawki sie rozmrożą zmiksować je na mus i połączyć z wystudzona galaretką.
Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko stężała i nabrała konsystencji idealnej do smarowania.
Wystudzona roladę delikatnie rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy mus troszkę się ogrzeje i nabierze takiej bardziej kremowej konsystencji.