kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Grillowane szparagi w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem.

Grillowane szparagi w boczku

Składniki:

Grillowane szparagi w boczku

podstawowe

  • Pęczek szparagów (zielonych lub białych)
  • Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów)
  • Musztarda dijon
  • Sól, cukier

Sposób przygotowania:

Grillowane szparagi w boczku
Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru aż będą półtwarde. Odcedzamy.

Plastry boczku (najlepiej długie i cienko pokrojone na krajalnicy) smarujemy cienka warstwa musztardy Dijon. Zawijamy wokół szparagów. Opcjonalnie możemy spiąć wykałaczką.

Szparagi układamy stroną z łączeniem boczku do dołu i grillujemy na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron do zezłecenia.