czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rolada z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Delikatne, bardzo puszyste ciasto, słodki krem i świeże truskawki to idealne połączenie na letni deser!

Rolada z truskawkami

Składniki:

Rolada z truskawkami

Biszkopt:

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • śmietan- fix,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 100 g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami
1. Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temp. 170st.

Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej.

Można też utworzyć dwa rzędy truskawek, jeden obok drugiego.

Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki, świeżymi truskawkami i miętą. Schłodzić.