beta

beta

Kucharz
[Przepisów: 11]

Rolada z lodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Foremkę wykładamy folią spożywczą, tak żeby zostało dużo foli na brzegach. na dnie formy układamy połowę lodów

Rolada z lodami

Składniki:

Rolada z lodami

 

  • 1 litr lodów truskawkowych
  • 1 litr lodów śmietankowych
  • 4 białka
  • 1 blat biszkoptowy
  • 120 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Rolada z lodami
Foremkę wykładamy folią spożywczą, tak żeby zostało dużo foli na brzegach. na dnie formy układamy połowę lodów truskawkowych i wyrównujemy nożem. Na lodach truskawkowych układamy lody śmietankowe. Wycinamy z biszkoptu pasek o szerokości foremki i układamy na lodach żeby powstał spód. Zawijamy deser folią i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Ubijamy białka, solimy i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier do garnka i pół szkl. wody. Podgrzewamy aż syrop będzie miał ok 100 stopni. Wlewamy syrop do białek i cały czas ubijamy. Powinna powstać błyszcząca sztywna piana. Wyciągamy lody z lodówki i smarujemy je naszą pianą. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Tagi:

lody rolada