SUPERPRZEPIS

Rolada z malinami wg mojego wnuka

  • 15
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Rolada z malinami wg mojego wnuka Więcej zdjęć (5)

Porobiło się - wnuk mi przepisy podrzuca . Piekł na zajęciach w szkole roladę i pochwalił się pokazując mi przez Skeypa .

Składniki:

Rolada z malinami wg mojego wnuka

 

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej
  • świeże maliny do dekoracji
  • listki mięty ( melisy ) do dekoracji
  • 2-3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Rolada z malinami wg mojego wnuka
Nastawić piekarnik na 200 * C . Zmiksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) jajka . Dosypać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę ( 20 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec 6 minut . Drugi kawałek papieru do pieczenia rozłożony na blacie posypać cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Rozsmarować konfiturę zostawiając od jednego boku wolne ok. 1/3 powierzchni nie posmarowane . Zwinąć biszkopt na ciepło w roladę .Posypać jeszcze raz cukrem pudrem . Utrzeć ( łyżką ) masło z 3 łyżkami cukru pudru. Na roladzie nałożyć krem . Udekorować malinami i listkami mięty lub melisy .Kroić ostrym nożem w plastry po schłodzeniu w lodówce . Nie omieszkam sprawdzić innych wersji tej rolady ( z innymi owocami i innymi kremami ) .
Rolada z malinami wg mojego wnuka
Przygotowac sobie wszystkie składniki - to wszystko idzie szybciej
Rolada z malinami wg mojego wnuka
Ubić jajka z cukrem na puch - dodać mąkę i proszek do pieczenia
Rolada z malinami wg mojego wnuka
Upiec biszkopt i wyłożyć go na wysypany cukrem pudrem papier do pieczenia
Rolada z malinami wg mojego wnuka
Zwinąć posmarowany konfiturą biszkopt - na wierzch nałożyć krem