Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladka na kółkach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cebula to nie tylko ozdoba, ale i smak.

Roladka na kółkach. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka na kółkach.

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • szklanka szatkowanej kapusty
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka natki pietruszki
  • średnia cebula
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • łyżka czerwonej przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Roladka na kółkach.
Pierś przekrawamy na pół i rozbijamy na cienkie płaty. Każdy smarujemy łyżeczką masła orzechowego, posypujemy kapustą i natką. Na koniec jeszcze odrobina soli i czarnego (najlepiej grubo mielonego) czarnego pieprzu, zwijamy roladkę. Cebulę obieramy i kroimy około 5 mm krążki, wypychamy środek a powstałe krążki wciągamy na roladkę. Każdy krążek powinien zawierać dwie warstwy cebuli. Rozgrzaną patelnię posypujemy połową czerwonej przyprawy i układamy roladki, posypujemy resztą i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 15 min obracając co jakiś czas na inną stronę.
Roladka na kółkach.
Pierś przekrawamy na pół i każdą część rozbijamy na cienki płat.
Roladka na kółkach.
Płat smarujemy masłem i posypujemy obficie kapustą oraz natką.
Roladka na kółkach.
Na każdą roladkę naciągamy pierścień z cebuli.
Roladka na kółkach.
Na suchej patelni z przyprawą podpiekamy mięso, jeśli zajdzie konieczność podlewamy wodą.