Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe w sosie z cukinii
Pospieszny mięsno - warzywny obiadek. Ponieważ żona wyjechała, głosy na temat "co na obiad" są podzielone 1:1. To jest problem. Zestawienie może trochę eksperymentalne, ale smakuje znakomicie. Najlepszy komentarz: "Tata, kiedy znowu to zrobisz?" Kotlety schabowe rozbij dość cienko, posmaruj musztardą i połóż na nich pociętą w słupki (0,5 cm) kalarepkę. Zwiń jak zrazy i owiń cienkimi paseczkami cukinii. Zepnij szpilkami do rolad lub wykałaczkami. Resztę cukinii pokrój w dość drobną kostkę. Szalotkę posiekaj. Roladki obsmaż na dość dużym ogniu, nie przejmuj się, że cukinia nie wytrzymuje takiego zabiegu. Dodaj pokrojone warzywa, ewentualnie odrobinę wody i duś pod przykryciem aż warzywa się rozpadną. Ugotuj w tym czasie ryż (na pół szklanki ryżu - półtorej szklanki wody). Kiedy ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn, dodaj łyżkę masła, łyżeczkę curry i wymieszaj dokładnie. Podawaj roladki polane wytworzonym sosem z żółtym ryżem curry.