Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 780]

Roladki z cukinii z serkiem i czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne roladki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i również wyglądem. Z powodzenie urozmaicą każdy stół.

Roladki z cukinii z serkiem i czerwoną cebulą

Składniki:

Roladki z cukinii z serkiem i czerwoną cebulą

  • 1 średnia cukinia
  • 150 g kremowego serka czosnkowego (może być dowolny smak)
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • olej (użyłam czosnkowego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki z cukinii z serkiem i czerwoną cebulą
Cukinię umyć i pokroić (wzdłuż, ze skórką) w cienkie plastry. Wszystkie plastry posmarować serkiem, posypać piórkami cebuli, zrolować i pozwiązywać szczypiorkiem.

Patelnię delikatnie posmarować olejem, położyć na niej roladki i pozostałą cebulę. Całość ponownie skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i nakryć pokrywką (z dziurką).

Danie dusić przez około 15 minut na najmniejszym ogniu.

Roladki można również przyrządzić w inny sposób: Plastry cukinii przygotować wg opisu wyżej i kolejno zwinąć z serkiem, cebulą i związać szczypiorkiem.

Surowa cukinia także nadaje się do spożycia, a w szczególności ze świeżym pieczywem.

Tagi:

cukinia