Sposób przygotowania:
Roladki z cukinii z serkiem i czerwoną cebulą
Cukinię umyć i pokroić (wzdłuż, ze skórką) w cienkie plastry. Wszystkie plastry posmarować serkiem, posypać piórkami cebuli, zrolować i pozwiązywać szczypiorkiem.
Patelnię delikatnie posmarować olejem, położyć na niej roladki i pozostałą cebulę. Całość ponownie skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i nakryć pokrywką (z dziurką).
Danie dusić przez około 15 minut na najmniejszym ogniu.
Roladki można również przyrządzić w inny sposób: Plastry cukinii przygotować wg opisu wyżej i kolejno zwinąć z serkiem, cebulą i związać szczypiorkiem.
Surowa cukinia także nadaje się do spożycia, a w szczególności ze świeżym pieczywem.
Patelnię delikatnie posmarować olejem, położyć na niej roladki i pozostałą cebulę. Całość ponownie skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i nakryć pokrywką (z dziurką).
Danie dusić przez około 15 minut na najmniejszym ogniu.
Roladki można również przyrządzić w inny sposób: Plastry cukinii przygotować wg opisu wyżej i kolejno zwinąć z serkiem, cebulą i związać szczypiorkiem.
Surowa cukinia także nadaje się do spożycia, a w szczególności ze świeżym pieczywem.