Sposób przygotowania:
Roladki z cukinii z mięsem duszone
Cukinię umyć i obciąć oba końce . Obieraczką do warzyw pokroić w bardzo cienkie plasterki ( wychodzi ok. 16 plastrów do użycia - reszta jest za cienka ) . Mięso doprawić do smaku dodając 2 łyżki oleju , maggi , majeranek , sól , pieprz mielony - wyrabiając je dokładnie . Na plastry cukinii nakładać po czubatej łyżeczce farszu , rozsmarowując go po całej długości . Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką . Przygotować sos podsmażając na 2 łyżkach oleju drobno pokrojoną cebulę , por i pomidor . Zalać szklanką wody . Dodać kostkę bulionową i rozkruszoną mini kostkę czosnkową , koncentrat , szczyptę cukru .Dusić 5 minut. Roladki z cukinii z mięsem obsmażyć na rumiano na oleju na patelni . Przełożyć do garnka i zalać sosem - dolać jeszcze 1 szklankę wody i dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce by część sosu odparowała . Doprawić sos do smaku .Podawać z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem posypując świeżo usiekanymi ziołami . Ja sos zrobiłam w ActiFry Tefala , a roladki dusiłam na patelni Delimano Dry Cooker . Sos do tych roladek może być różny - koperkowy , pomidorowy , paprykowy , warzywny , grzybowy - na co kto będzie miał ochotę .