Sposób przygotowania:
Roladki z cukinii z sałatką
Cukinię obrać, pokroić w niezbyt grube, długie plastry. Plastry cukinii kłaść na rozgrzany olej, oprószyć je solą i przyprawą do ziemniaków. Smażyć krótko z obu stron (wystarczy, że cukinia zmięknie i zrobi się lekko szklista). Mięso pokroić w małą kostkę. Suszone pomidorki (użyłam słodkich, małych suszonych pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Na tłuszcz po smażeniu cukinii wrzucić mięso, pomidorki suszone i czosnek. Oprószyć wszystko solą, dodać przyprawę do kurczaka. Smażyć razem ok. 5 minut. Ok. 130 g sera pokruszyć i dodać do mięsa, wymieszać. Na każdym plasterku cukinii ułożyć po plasterku szynki (można ją zastąpić inną wędzonką). Na każdym ułożyć po trochu masy mięsno-serowej. Zwinąć w roladki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej roladki ułożyć po kawałku pozostawionego sera. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na 4 części. Umytą nektarynkę pokroić w półplasterki (bez pestki). Banana obrać i pokroić w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać miód. Podgrzewać, aż miód zacznie się mocno pienić. Wrzucić do niego owoce, smażyć razem na dużym ogniu, aż prawie cały sok odparuje (ok. 2-3 minuty na bardzo dużym ogniu). Owoce przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do owoców. Do sałatki dodać ocet balsamiczny, odrobinę soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Roladki z cukinii ułożyć na talerzach. Podawać z sałatką z karmelizowanych owoców.