Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z cukinii z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z cukinii z kurczakiem, suszonymi pomidorkami i rokpolem podane z sałatką z karmelizowanych owoców.

Roladki z cukinii z sałatką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z cukinii z sałatką

 

  • 8 długich plastrów cukinii
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 10 małych suszonych pomidorków
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 150 g sera rokpol
  • 8 długich, cienkich plasterków wędzonej szynki
  • masło - wg uznania
  • 10 dużych truskawek
  • 1 nektarynka
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Roladki z cukinii z sałatką
Cukinię obrać, pokroić w niezbyt grube, długie plastry. Plastry cukinii kłaść na rozgrzany olej, oprószyć je solą i przyprawą do ziemniaków. Smażyć krótko z obu stron (wystarczy, że cukinia zmięknie i zrobi się lekko szklista). Mięso pokroić w małą kostkę. Suszone pomidorki (użyłam słodkich, małych suszonych pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Na tłuszcz po smażeniu cukinii wrzucić mięso, pomidorki suszone i czosnek. Oprószyć wszystko solą, dodać przyprawę do kurczaka. Smażyć razem ok. 5 minut. Ok. 130 g sera pokruszyć i dodać do mięsa, wymieszać. Na każdym plasterku cukinii ułożyć po plasterku szynki (można ją zastąpić inną wędzonką). Na każdym ułożyć po trochu masy mięsno-serowej. Zwinąć w roladki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej roladki ułożyć po kawałku pozostawionego sera. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na 4 części. Umytą nektarynkę pokroić w półplasterki (bez pestki). Banana obrać i pokroić w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać miód. Podgrzewać, aż miód zacznie się mocno pienić. Wrzucić do niego owoce, smażyć razem na dużym ogniu, aż prawie cały sok odparuje (ok. 2-3 minuty na bardzo dużym ogniu). Owoce przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do owoców. Do sałatki dodać ocet balsamiczny, odrobinę soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Roladki z cukinii ułożyć na talerzach. Podawać z sałatką z karmelizowanych owoców.
Roladki z cukinii z sałatką
Mięso usmażone z czosnkiem i suszonymi pomidorkami.
Roladki z cukinii z sałatką
Plastry cukinii z szynką i masą mięsno serową.
Roladki z cukinii z sałatką
Nadziane roladki z cukinii ułożone w naczyniu do zapiekania.
Roladki z cukinii z sałatką
Karmelizowane w miodzie owoce z dodatkiem czerwonej cebuli.