iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1305]

Roladki z szynki z dodatkiem cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki są pyszne i delikatne ja dusiłam je w bulionie warzywnym, a w trakcie duszenia powstał aromatyczny sos.

Roladki z szynki z dodatkiem cukinii

Składniki:

Roladki z szynki z dodatkiem cukinii

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 pomidory
  • zielona pietruszka
  • przyprawy

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki z dodatkiem cukinii
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry i lekko posolić, odstawić na kilka minut ( łatwiej się zwinie), mięso pokroić w plastry i cienko rozbić.

Rozbite porcje mięsa posypać solą i pieprzem ziołowym, ułożyć na nim po plasterku cukinii na niej cząstki pomidora i piórka cebuli, dołożyć kilka listków pietruszki i posypać czarnym pieprzem, zwinąć ściśle roladki, spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor, następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem ( mi została cukinia i cebula więc też je dołożyłam do garnka), przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ponad godzinę, aby roladki zmiękły w trakcie sprawdzamy czy nie trzeba dolać płynu.

W trakcie duszenia powstania niewielka ilość sosu, który możemy zagęścić i podać do ziemniaków.