Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wołowina nie jest pracochłonna i jest znakomitym pomysłem na obiad – jest wartościowym składnikiem mięsnej diety i zawiera białko łatwe do przyswojenia przez nasz organizm.

Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi

 

  • 1 kg wołowiny na pieczeń (Tafelspitz)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 400 ml grzanego wina (Glühwein)
  • 2 cebule (pokroić w małą kostkę)
  • 2 marchewki (pokroić w małą kostkę)
  • 1/4 selera (korzeń / pokroić w małą kostkę)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 jagódki jałowca
  • ziele angielskie (4 ziarna)
  • 2 goździki
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi
► Mięso natrzeć solą, pieprzem i na gorącym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich ston. Następnie do wołowiny dodać cebulę, marchew, seler, póżniej przecier pomidorowy, powidła ze śliwek i wszystko razem smażyć.

► Teraz do mięsa dodać liście laurowe, jagódki jałowca, ziele angielskie, goździki i zalać bulionem i winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 120 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos przelać przez sito i trochę zagęścić.
Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi
Teraz dodać liście laurowe, jagódki jałowca, ziele angielskie i goździki, zalać bulionem i winem - doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.
Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi
Wołowinę obsmażyć ze wszystkich ston - następnie dodać przygotowane składniki i dalej razem smażyć.
Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi
Mięso wołowe umyć pod bieżącą zimną wodą i natrzeć solą i pieprzem.