Sposób przygotowania:
Wołowa pieczeń z powidłami śliwkowymi
► Mięso natrzeć solą, pieprzem i na gorącym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich ston. Następnie do wołowiny dodać cebulę, marchew, seler, póżniej przecier pomidorowy, powidła ze śliwek i wszystko razem smażyć.
► Teraz do mięsa dodać liście laurowe, jagódki jałowca, ziele angielskie, goździki i zalać bulionem i winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 120 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos przelać przez sito i trochę zagęścić.
► Teraz do mięsa dodać liście laurowe, jagódki jałowca, ziele angielskie, goździki i zalać bulionem i winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 120 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos przelać przez sito i trochę zagęścić.