ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Kapusta ze schabem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, lekka kapusta z marchewką , mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia z pieczywem na kolację.

Kapusta ze schabem i marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta ze schabem i marchewką

 

  • schab bez kości 30 dag,
  • smalec 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka,
  • marchew 3 sztuki średnie,
  • kapusta biała 1 główka mniejsza,
  • przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • koperek 1 pęczek,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kapusta ze schabem i marchewką
Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano.

Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu lub na tarce grubsze oczka, dodać do schabu i podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.

Kapustę pokroić drobno, w misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki.

Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Na koniec dodać pieprz mielony, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Kapusta z marchewką
Mięso dodajemy jakie mamy: łopatkę, boczek świeży.
Kapusta z marchewką
Marchew doskonale smakuje z kapustą nadając słodkości.