Sposób przygotowania:
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Sos kurkowy z serkiem śmietankowym;
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy , podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu , dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Gdyby sos wyszedł za gęsty dodajemy wtedy śmietanę 30 %.(dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Podajemy z ugotowanym , ulubionym makaronem.
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy , podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu , dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Gdyby sos wyszedł za gęsty dodajemy wtedy śmietanę 30 %.(dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Podajemy z ugotowanym , ulubionym makaronem.