Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Roladki z truskawką i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie roladki to zdecydowanie obiadowy hit lata, słodkie, mięciutkie, kruche, naprawdę pycha!

Roladki z truskawką i mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z truskawką i mozzarellą

 

  • pierś z kurczaka 500 g (3 małe, pojedyncze piersi),
  • mozzarella w kulce 125 g,
  • 9 średnich truskawek + kilka do dekoracji,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Roladki z truskawką i mozzarellą
Piersi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich błonki. Następnie każdą z nich rozbijamy lekko za pomocą tłuczka (najlepiej przez folię) na cienki kotlet. Piersi oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na mięsie. Ser posypujemy tymiankiem i układamy truskawki. Zwijamy roladki. Roladki będą dość duże. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nasze roladki i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy masło, które sprawi, że roladki zrobią się bardziej złociste. Roladki wyjmujemy, dajemy im chwilę "odpocząć" i kroimy ukośnie na pół. Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Życzę smacznego :)
Roladki z truskawką i mozzarellą
Następnie każdą z nich rozbijamy lekko za pomocą tłuczka (najlepiej przez folię) na cienki kotlet.
Roladki z truskawką i mozzarellą
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na mięsie. Ser posypujemy tymiankiem i układamy truskawki. Zwijamy roladki.
Roladki z truskawką i mozzarellą
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nasze roladki i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.