Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Roladki ze schabu z suszoną morelą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na świąteczny obiad. Schab na słodko. Osobiście uwielbiam mięso w takim wydaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie to ziemniaki i surówka. Wyszło pysznie.

Roladki ze schabu z suszoną morelą

Składniki:

Roladki ze schabu z suszoną morelą

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • olej do smażenia
  • koperek suszony według uznania
  • 1-2 łyżki mąki pszennej ( do sosu )

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu z suszoną morelą
1. Plastry schabu (wcześniej umyte i osuszone) rozbijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na całej długości schabu nakładamy suszone morele, zawijamy jak roladki spinając wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.

2. Miękkie roladki wyjmujemy z wywaru (usuwamy wykałaczki), wywar przecedzamy, mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy stopniowo do wywaru, mieszamy, mąki wlewamy tyle jak gęsty sos chcemy uzyskać, najlepiej mieszać ,,rózgą''. Sos zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i papryką.

3. Gorące roladki kroimy w plasterki, można podać w całości, polewamy sosem i podajemy. Ja swoje roladki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

4. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Robimy dowolną ilość sosu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Schab rozbijamy dość cienko.