slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Roladki schabowe pieczone z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne danie obiadowe pieczone w jednym naczyniu. Niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaki i miękkie pyszne roladki schabowe to świetne połączenie. Polecam podać z pyszną surówką, najlepiej z rukoli. Polecam.

Roladki schabowe pieczone z ziemniakami

Składniki:

Roladki schabowe pieczone z ziemniakami

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 8 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 1 duży kiszony ogórek
  • kawałek czerwonej papryki
  • 4 łyżeczki musztardy stołowej
  • pieprz, sól, vegeta
  • kilka małych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól, vegeta

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe pieczone z ziemniakami
Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą, pieprzem i vegetą z obu stron. Ogórek kiszony kroimy na cztery części. Paprykę kroimy na 8 pasków. 

Na rozbity kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy na całym mięsie. Z jednej strony układamy obok siebie 2 plasterki papryki, kawałek ogórka kiszonego i plasterek boczku. Ściśle zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku. Robimy tak z każdym plastrem schabu. Gotowe roladki układamy na środku brytfanki.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Polewamy olejem oraz przyprawiamy solą i vegetą, mieszamy. Układamy ziemniaki na około roladek. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30 minut. Podajemy z surówką.