kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczna potrawa na niedzielny obiad.

Rosół

Składniki:

Rosół

 

  • porcja rosołowa lub 6 skrzydełek z kurczaka
  • 3 litry wody
  • por
  • seler
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • nać pietruszki
  • maggi w płynie lub suszona
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • łuska cebuli lub odrobinka curry mielonego

Sposób przygotowania:

Rosół
Do 3 litrów wody wrzucamy porcję rosołową lub skrzydełka z kurczaka. dodajemy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu ponad godzinę. Marchewka ma być pokrojona w plasterki, reszta może być w całości. Na sam koniec możemy włożyć na chwilkę łuskę z cebuli lub wsypać odrobinkę przyprawy kurkumy- dokładnie tyle ile mieści się na czubeczku trzonka łyżeczki od herbaty. Nada to naszemu rosołowi smak i kolor. Doprawiamy maggi, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem posypanym siekaną nacią pietruszki. Jeśli wrzucisz zamrożone mięso rosół bedzie metny jakby był z dodatkiem mleka. Podobnie zmetnieje jeśli bedzie się za mocno gotował-musi gotować się powolutku na wolnym ogniu. Smacznego :)