WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Rosół domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół czyli najpopularniejsza polska zupa. U mnie na wiejskim drobiu z ekologicznymi warzywami. Podany z makaronem.

Rosół domowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół domowy

 

  • Mięso drobiowe (pierś z kury + 2 pałki)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • gałązka koperku

Sposób przygotowania:

Rosół domowy

ETAP 1:

Mięso umyć i włożyć do garnka. Dodać obrane i umyte warzywa w całości. Cebulę obrać przekroić na pół i opalić nad palnikiem gazowym, przypaloną dodać do rosołu. Nalać wody tyle aby wszystko zakryła. Włożyć listki, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Włożyć kilka łodyżek natki pietruszki w całości i gałązkę koperku. Ustawić na gazie i zagotować.

W między czasie zebrać szumowiny. W tym momencie można wrzucić kostkę rosołową. Następnie zmniejszyć płomień na jak najmniejszy i gotować ok. 3 godziny. Rosół ma tylko pyrkać.

Na koniec doprawić solą i pieprzem. Ugotowany rosół przecedzić. Podawać z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Rosół domowy
Rosół domowy po odcedzeniu warzyw i mięsa
Rosół domowy
Rosół domowy drobiowy po ugotowaniu przed odcedzeniem
Rosół domowy
Rosół domowy przed wstawieniem ze wszystkimi składnikami

Tagi:

rosół zupa