Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle.
Buraki gotujemy do miękkości, ścieramy na tarce.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Mięso opłukujemy, namaczamy. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut. Co jakiś czas zbieramy męty. Następnie wyjmujemy mięso. Do bulionu wrzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraczki, fasolę z zalewą, ziemniaki i kapustę włoską, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Zupę zabielamy śmietaną.
Buraki gotujemy do miękkości, ścieramy na tarce.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Mięso opłukujemy, namaczamy. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut. Co jakiś czas zbieramy męty. Następnie wyjmujemy mięso. Do bulionu wrzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraczki, fasolę z zalewą, ziemniaki i kapustę włoską, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Zupę zabielamy śmietaną.