Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zimą rzadziej sięgamy po surowe warzywa. Żeby nie zabrakło ich w naszej diecie, warto jeść zupy, np. barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle.

Buraki gotujemy do miękkości, ścieramy na tarce.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Mięso opłukujemy, namaczamy. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut. Co jakiś czas zbieramy męty. Następnie wyjmujemy mięso. Do bulionu wrzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraczki, fasolę z zalewą, ziemniaki i kapustę włoską, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Zupę zabielamy śmietaną.