bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Domowy rosół z kaczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taki rosół jest bardzo smaczny, a podczas gotowania jego niepowtarzalny aromat roznosi się po całym domu.

Domowy rosół z kaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy rosół z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół z kaczki
Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wsypujemy niewielką ilość Vegety.

Rosół gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2,5-3 godziny. Wlewamy dwie szklanki bardzo zimnej wody, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Rosół podajemy z makaronem.

Rada: Dolanie zimnej wody pod koniec gotowania sprawi że rosół nie będzie mętny tylko krystaliczny.
Domowy rosół z kaczki
Do garnka wkładamy mięso i warzywa, zalewamy zimną wodą.
Domowy rosół z kaczki
Pod koniec gotowania wlewamy zimną wodę.