iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rosół wołowy z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół wołowy należy do ważniejszych dań w mojej rodzinie, sekretem niesamowitego smaku jest dodana kurkuma oraz papryka, nabiera on dzięki przyprawom aromatu. Mięso możemy zmielić i zrobić pyszne pierogi, lub podać z ziemniakami opieczona na patelni.

Rosół wołowy z makaronem

Składniki:

Rosół wołowy z makaronem

 

  • 1/2 kg wołowiny,
  • 2 litry wody,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 cebule opieczone na palniku,
  • 4 marchewki,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 por,
  • szczypta kurkumy,
  • 1/2 opakowania makaronu nitki długie.

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy z makaronem
Doprowadzamy do zagotowania wodę, solimy, wrzucamy listki, pokrojoną wołowinę, cebule, pokrojone pietruszki, marchewki, oraz natkę i por, gotujemy pod przykryciem wszystko godzinę. Następnie staramy się wyjąć rozgotowane warzywa i wrzucamy paski papryki, gotujemy 15 min. solimy, pieprzymy, dodajemy kurkumę. Makaron gotujemy al dente, podajemy z rosołem.