Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rosół wołowy z miesem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rosół wołowy z ziemniakami to proste i smaczne danie

Rosół wołowy z miesem i ziemniakami

Składniki:

Rosół wołowy z miesem i ziemniakami

 

  • 70 dag mięsa wołowego z kością,
  • przyprawa maggi
  • 1 liść selera naciowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 7-8 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 kg ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy z miesem i ziemniakami
Mięso umyć, zalać 1,5-2 l zimnej wody, zagotować, usunąć szumowiny, dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. 2,5 godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić, dodać do mięsa w połowie gotowania. Cebulę obrać, przeciąć na pół, zrumienić nad płomieniem piecyka, dodać do rosołu. Pod koniec gotowania dodać sól i liść selera. Ugotowany rosół przecedzić przez sito, przyprawić do smaku solą, maggi i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, mięsem, posypane natką pietruszki.