dorota1986

dorota1986

Kucharz
[Przepisów: 7]

Rosół z kurczęcia z ryżem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty do przyrządzenia,smaczny i pożywny rosół z ziarnami ryżu,przybrany prażonymi wiórkami migdałowymi.

Rosół z kurczęcia z ryżem.

Składniki:

Rosół z kurczęcia z ryżem.

 

  • 30 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 450 g piersi z kurczaka,bez kości i skóry,pokrojone w małą kostkę
  • 1,15 l wywaru z kurczaka
  • 2 średnie marchewki,oskrobane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula,obrana i pokrojona w cienkie plastry
  • 85 g długoziarnistego ryżu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 15 g delikatnie podprażonych płatków migdałowych
  • gałązki świeżej pietruszki do przybrania

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczęcia z ryżem.
1 W dużym rondlu roztopić masło lub (margarynę ) i oliwę.Na średnim ogniu podsmażać mięso przez ok 10 minut.
2 Do rondla wlać wywar,dodać marchewkę,cebulę,ryż i posiekaną natkę pietruszki.Doprawić solą i niewielką ilością pieprzu.
3 Przykryć rondel i powoli doprowadzić zupę do wrzenia.Gdy się zagotuje zmniejszyć temperaturę palnika i gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut (ryż musi być miękki).Rozlać zupę do podgrzanych talerzy ,posypać płatkami migdałowymi i przyozdobić gałązkami pietruszki.Podawać ze świeżymi rogalikami.