BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rosół z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół ugotowany na kurczaku, na kawałku szpondra oraz na kilku żołądkach drobiowych podany z ugotowanym ryżem.

Rosół z ryżem

Składniki:

Rosół z ryżem

 

  • woda około 2 litrów,
  • kawałek szponder,
  • udko kurczaka 1 szt,
  • żołądki drobiowe 5 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • cebula 1 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

Sposób przygotowania:

Rosół z ryżem
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu

Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i wstawić do zagotowania. Gdy rosół się zagotuje, zmniejszyć płomień gazu, dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, odrobinę soli i gotować do miękkości mięsa na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin.

Cebulę obrać, podpiec nad gazem dodać do rosołu. Doprawić do smaku.

Podać z ugotowanym wcześniej ryżem.

Tagi:

zupy ryż rosół