AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa pomidorowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Stary, sprawdzony sposób na zupę pomidorową. Nie znam osoby która powiedziałaby, że nie lubi pomidorówki. Ja ją uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Moje dzieci jak były mniejsze, zawsze chciały czerwoną zupę. Nadal ją uwielbiają.

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem

 

  • 2.5l wody
  • 2 marchewki
  • przyprawa uniwersalna
  • maggi
  • 1 łyżka smażonej cebulki
  • 2 puszki pomidorów Pelati
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem

I

Zupa pomidorowa z ryżem
Pomidory do zupy zblendować na jednolite puree

W garnku zagotować wodę wraz z przyprawą uniwersalną. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobno i wrzucić do zupy. Dodać smażoną cebulkę. Pomidory przełożyć z puszki do blendera i zetrzeć na puree. Dodać do zupy

II

Gotować na niewielkim ogniu ok 10min. Po tym czasie dodać ryż. Zamieszać i gotować do miękkości ryżu. Na koniec doprawić do smaku maggi, solą, pieprzem i papryką. Dodać natkę pietruszki i śmietanę. Zdjąć z ognia.

Smacznego!