zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2416]

Kalafiorowa z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubicie kalafiorową ? A lubicie cukinię ? To ta zupa przypadnie Wam do gustu. Zupa z młodych warzyw, ale można ugotować ją jak już sezon na młode się skończy. Bo taka zupa zawsze smakuje.

Kalafiorowa z cukinią

Składniki:

Kalafiorowa z cukinią

 

  • 1 kość ze schabu ( tak około 50 cm )
  • 1 kalafior
  • 5 marchewek
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cukinia
  • 1 korzeń pietruszki
  • 10 ziemniaków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szk słodkiej śmietanki 18 %
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • woda

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z cukinią
Kość schabową podgotować w garnku z wodą, dodając sól i zdejmując burzyny.

Potem dodać pokrojone w kostkę seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki.

Gotować kilka minut i dodać kalafior podzielony na różyczki a po upływie kilku minut dorzucić pokrojoną cukinię.

Doprawić do smaku zupę pieprzem i gotować ją jeszcze pięć minut.

Następnie śmietanę zahartować zupą, wlać śmietanę do zupy i dodać mięso obrane z kości.

Wymieszać zupę i na sam koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.