Sposób przygotowania:
Aksamitny krem ze szparagówprzygotowanie
Szparagi myjemy ( jeżeli chcecie to obieramy ;)i kroimy w talarki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodajemy szparagi i chwilę razem smażymy.
Warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 10 minut.
Całość dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito- ponownie zagotowujemy
Żółtka roztrzepujemy dokładnie razem ze śmietaną, hartujemy 3-4 łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do kremu- zupę podczas wlewania energicznie mieszamy, żeby nam się nie zrobiła jajecznica:)
Doprawiamy do smaku
boczek i grzanki
Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę bułki, zmniejszamy maksymalnie gaz i wysuszamy na grzanki. Na koniec posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
Krem podajemy z plasterkami boczku i grzankami:)
Smacznego
Jeżeli żółtka się zważą to miksujemy ponownie zupę i przecedzamy przez drobne sitko ;)
SylaUla