reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Aksamitny krem ze szparagów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można się nim zajadać na co dzień ale z powodzeniem można podać go na uroczysty lub odświętny obiad :)

Aksamitny krem ze szparagów

Składniki:

Aksamitny krem ze szparagów

 

  • pęczek białych szparagów ( 400 g)
  • 5 szklanek lekkiego bulionu lub wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • przyprawy do smaku
  • gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie (klik),
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem ze szparagów

przygotowanie

Aksamitny krem ze szparagów
szparagi można przed gotowaniem obrać, ale jeżeli chcemy mieć aksamitną konsystencję to i tak przecedzamy przez sito

Szparagi myjemy ( jeżeli chcecie to obieramy ;)i kroimy w talarki.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodajemy szparagi i chwilę razem smażymy.

Warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 10 minut.

Całość dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito- ponownie zagotowujemy

Żółtka roztrzepujemy dokładnie razem ze śmietaną, hartujemy 3-4 łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do kremu- zupę podczas wlewania energicznie mieszamy, żeby nam się nie zrobiła jajecznica:)

Doprawiamy do smaku

boczek i grzanki

Aksamitny krem ze szparagów
najlepsze są bułki takie 2 dniowe, łatwiej dają się kroić

Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę bułki, zmniejszamy maksymalnie gaz i wysuszamy na grzanki. Na koniec posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.

Krem podajemy z plasterkami boczku i grzankami:)

Smacznego

Jeżeli żółtka się zważą to miksujemy ponownie zupę i przecedzamy przez drobne sitko ;)


Tagi:

zupa zupa krem