Sposób przygotowania:
Rosół Eli z ryżemprzygotowanie wywaru
Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Pierś kurczaka opłukać i włożyć do garnka. Dodać cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić przez sitko.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie mięsa
Mięso oddzielić od skóry i kości. Pokroić mięso w kostkę.
przygotowanie natki pietruszki
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie zupy
Do gorącego wywaru dodać jarzyny i zagotować.
Dodać do zupy ryż gotować aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso.
Zupę doprawić do smaku maggi i pieprzem.
Na koniec do zupy dodać koperek. Smacznego!
gusia1000