eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1346]

Rosół Eli z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam rosół ugotowany na piersi z kurczaka. Zamiast makaronu do rosołu dałam ryż. Do zupy dodałam pokrojone mięso.

Rosół Eli z ryżem

Składniki:

Rosół Eli z ryżem

wywar

jarzyny

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera

pozostałe składniki

  • 500 g ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół Eli z ryżem

przygotowanie wywaru

Rosół Eli z ryżem
Na piersi z przyprawami ugotować wywar...

Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Pierś kurczaka opłukać i włożyć do garnka. Dodać cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić przez sitko.

przygotowanie jarzyn

Rosół Eli z ryżem
Obrane i opłukane jarzyny zetrzeć na tarce.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie mięsa

Rosół Eli z ryżem
Pokroić w kostkę mięso oddzielone od skóry i kości.

Mięso oddzielić od skóry i kości. Pokroić mięso w kostkę.

przygotowanie natki pietruszki

Rosół Eli z ryżem
Pokroić opłukaną i osuszoną natkę pietruszki.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie zupy

Rosół Eli z ryżem

Do gorącego wywaru dodać jarzyny i zagotować.

Dodać do zupy ryż gotować aż wszystko będzie miękkie.

Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso.

Zupę doprawić do smaku maggi i pieprzem.

Na koniec do zupy dodać koperek. Smacznego!