Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna zupka - można podawać rekonwalescentom i dzieciom ( wtedy bez kostek rosołowych a z odrobiną soli )

Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie :

Składniki:

Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie :

 

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 12 łyżek kaszki manny błyskawicznej
  • 1/4 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 żółtka
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie :
Zalać wodą umyte mięso i obrane i umyte warzywa .Dodać kostki bulionowe , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar i zmierzyć ile płynu zostało - powinno być ok 1 litra .Zmieszać kaszkę mannę z zimną wodą i wlać do wywaru . Gotować ok 5 minut aż sie ,, rozklei ,, . warzywa rozgnieść widelcem na papkę i dodać do zupy razem z koprem . Rozrobić żółtka z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka . Zamieszać.
Zupa jest gęsta , pachnąca . Polecam szczególnie tym których dopadnie przeziębienie . można ugotować garnek takiej zupki i podawać choremu po pół szklanki co 2 godziny .
Można też dodatkowo wzmocnić zupę dodając zmiksowane mięso ( obrane ze skórek , chrząstek i kości ) , lub panierować je w jajku i bułce i zrobić drugie danie lub obiad na drugi dzień .
Ja zrobiłam zupę z połowy wywaru , z drugiej połówki i połowy mięsa zrobiłam galaretki drobiowe, a resztę mięsa użyję jutro na obiad .