WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Roszponka z buraczkami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna i zdrowa przekąska. Roszponka z pieczonymi buraczkami, białym serkiem, najlepiej kozim i oliwą z oliwek.

Roszponka z buraczkami i serem

Składniki:

Roszponka z buraczkami i serem

 

Sposób przygotowania:

Roszponka z buraczkami i serem

Roszponka

Roszponka z buraczkami i serem
Liście roszponki dokładnie płuczemy i osuszamy.

Liście roszponki przebieramy, płuczemy pod wodą i bardzo dokładnie osuszamy. Przekładamy do miseczki, w której będziemy podawać sałatkę.

Buraczki

Roszponka z buraczkami i serem
Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości.

Buraki owijamy folią aluminiową lub umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku w 220 stopniach ok 30 minut, aż będą lekko miękkie. Po wystudzeniu buraki obieramy i kroimy w sporą kostkę.

Doprawianie

Roszponka z buraczkami i serem
Wszystkie składniki sałatki równomiernie układamy na roszpone i doprawiamy.

Na roszponce układamy pokrojone buraczki i pokruszone kawałki białego sera. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i doprawiamy gruboziarnistą solą morską. Od razu podajemy.