Sposób przygotowania:
Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii
🔘 Z owocu granatu ostrym nożem odciąć w kółko górną część jak pokrywkę. Potem zdjąć pokrywkę i owoc podzielić na części ostrożnie nacinając łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych segmentow, dzielących owoc wewnątrz ( tworząc ćwiartki ). W ten sposób jest łatwo owoc otworzyć i wyjąć nasiona, aby uniknąć plam wydrążyć nasiona z komór łyżeczką, w dużej misce wypełnionej zimną wodą. Na powierzchni wody osadzą się białe skórki, które jest łatwo usunąć. Później przełożyć zawartość garnka z nasionami na sito i ponownie nasiona przepłukać, aby usunąć pozostałe skórki. Roszponkę oczyścić, umyć w bardzo zimnej wodzie, odciąć końce ogonków, rozdzielić listki i odwirować w wirówce do sałat. Następnie na suchej patelni ( bez tłuszczu ) z powłoką nieprzywierającą uprażyć orzeszki piniowe.
🔘 Sos sałatkowy-winegret: do mniejszego naczynia włać olej z orzechów włoskich, ocet malinowy, bryzg maggi następnie dodać musztardę, cukier i delikatnie sos sałatkowy razem wymieszać.
🔘 Teraz wymieszać roszponkę z nasionami owocu granatu i orzeszkami piniowymi, następnie polać sosem sałatkowym - winegret i ponownie dobrze wymieszać. Sałatkę podać od razu, inaczej się rozpadnie.
🔘 Sos sałatkowy-winegret: do mniejszego naczynia włać olej z orzechów włoskich, ocet malinowy, bryzg maggi następnie dodać musztardę, cukier i delikatnie sos sałatkowy razem wymieszać.
🔘 Teraz wymieszać roszponkę z nasionami owocu granatu i orzeszkami piniowymi, następnie polać sosem sałatkowym - winegret i ponownie dobrze wymieszać. Sałatkę podać od razu, inaczej się rozpadnie.