Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą to doskonały dodatek do letniego grilla - prosta, kolorowa i pyszna sałatka tropikalna.

Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą

 

  • 1 puszka czerwonej fasoli (kidney / 400 g.)
  • 1 mango (pokroić w mniejszą kostkę)
  • 1 czerwona papryka (pokroić w małą kostkę)
  • 1 czerwona cebula (pokroić w kosteczkę)
  • 1/2 puszki kukurydzy (200 g.)
  • kolendra lub pietruszka (drubo posiekać)
  • 2 awokado (pokroić w średnią kostkę)
  • oliwa z włoskich orzechów
  • sok z 1 limonki
  • 25 g. orzeszków sosnowych (uprażyć)
  • przyprawa chili (mielona lub płatki)
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą
🔘 Do większego naczynia szklanego wrzucić fasolę ( odsączyć i opłukać ), mango, paprykę, cebulę, kukurydzę ( odsączyć i opłukać ), kolendrę lub natkę pietruszki i awokado. Następnie składniki dobrze razem wymieszać.



🔘 Teraz na suchej patelni potrząsąjąc, uprażyć orzeszki sosnowe, aż się lekko zarumieną. Następnie sałatkę doprawić przyprawą chili i solą. Później wymieszać z oliwą z orzechów włoskich, sokiem z limonki, dodać uprażone orzeszki i całości delikatnie ponownie wymieszać.
Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą
Wszystkie przygotowane składniki razem delikatnie wymieszać i doprawić przyprawami.
Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą
Następnie składniki umieścić w większej szklanej misce i uprażyć orzeszki sosnowe.
Sałatka z awokado, mango i czerwoną fasolą
Składniki umyć obrać i pokroić - odsączyć, opłukać i posiekać.