Sposób przygotowania:
Róża - płatki w syropie
Płatki róży jak i pozostałe składniki podziel na dwa słoiczki: wkładaj najpierw płatki, cukier , kwasek cytrynowy i woda. Wlewając wodę lekko potrząsaj słoiczkami aby woda objęła wsad tylko go przykrywając. Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol. Zakręć . Pasteryzuj 20 min. w temp. 90° - 100°. Robię tak od kilku już lat, a używam jako dodatku do ciast, nadzienia -dodatku do dżemu >pączków. Polecam amatorom jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki: np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku przedobrzyłem). Po pierwszym otwarciu i nie zużyciu w całości dolej łyżeczkę alkoholu i możesz pozostałą ilość przechowywać w lodówce, już bez pasteryzowania. Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki.
Shaera
45Kazik
Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny, jest on potrzebny by zachować kolor płatków, tym samym wygląd, nie zbrązowieją.
Zastąpić cukier raczej nie bardzo, ... chociaż możesz spróbować(!) ze słodzikiem, z daktylami to juz będzie coś zupełnie innego, prawie konfitura-dżem.
Co do alkoholu: pomaga wydobyć i wzmacnia bardziej aromat. Jeśli zrobisz w malutkich słoiczkach na jednorazowe zużycie, możesz nie dawać alkoholu.
Pozdrawiam :X
Shaera
Z alkoholi lubię rum, ale on chyba zepsułby delikatny smak (i aromat) róży. Chyba jednak zostanę przy wersji ze spirytem xD A jeśli chodzi o róże - to mogą być takie, które rosną w parku - dzikie chyba? Czy takie ogrodowe? Czy to ma jakieś znaczenie? Hmm... Tak, czy siak, przepis będzie wypróbowany (w sezonie), bez obaw - troszkę zmodyfikowany, ale jednak wypróbowany ^^
45Kazik
Róże pachnące -herbaciane ...będę musiał poprosić moderatorów o uzupełnienie, no i parkowe ... nie będą za bardzo "nasiąknięte" chemią?
45Kazik
PRZEPIS >>>SKŁADNIKI juz poprawione.
Dziękuję Dobry za tempo. ...jak będę w pobliżu to Masz piwko(jeśli Ktoś Ci pozwoli) ;))
45Kazik