Sposób przygotowania:
Róża- płatki w syropie
Płatki róży jak i pozostałe składniki podziel na dwa słoiczki: wkładaj najpierw płatki, cukier , kwasek cytrynowy i woda. Wlewając wodę lekko potrząsaj słoiczkami aby woda objęła wsad tylko go przykrywając. Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol. Zakręć . Pasteryzuj 20 min. w temp. 90° - 100°. Robię tak od kilku już lat, a używam jako dodatku do ciast, nadzienia -dodatku do dżemu >pączków.Polecam amatorom jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki: np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku przedobrzyłem). Po pierwszym otwarciu i nie zużyciu w całości dolej łyżeczkę alkoholu i możesz pozostałą ilość przechowywać w lodówce, już bez pasteryzowania. Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki." Przepis ten przenoszę spod mojego byłego już"martwego" nicka >45Kazik< w związku z odmową przeniesienia hurtem wszystkich przepisów."