Sposób przygotowania:
Róże karnawałoweEtap I
Składniki na ciasto siekamy i szybko zagniatamy. Gotowe przekładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce min. godzinę. Po tym czasie ciasto napowietrzamy wałkiem uderzając w nie z każdej strony, składając i ponownie uderzając przez 10 minut.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i trzema różnymi wielkościami foremek lub kieliszków wykrawamy kształty. Jeśli wykrawamy kieliszkiem, to dodatkowo nacinamy brzegi w 5-6 miejscach.
Zlepiamy ze sobą trzy krążki na środku począwszy na dole od największego, do najmniejszego na górze.
Etap II
Tak przygotowane różyczki smażymy na rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu. Odsączamy, nakładamy po odrobinie dżemu i posypujemy cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2