SUPERPRZEPIS

Pyszne róże karnawałowe

  • 16
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Pyszne róże karnawałowe Więcej zdjęć (5)

Jak karnawał to muszą być róże karnawałowe

Składniki:

Pyszne róże karnawałowe

 

  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 30 g margaryny Kasia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo :
  • cukier puder do posypania
  • dżem wiśniowy do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyszne róże karnawałowe
Mąkę przesiać do miski. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ocet i wyrobić gładkie ciasto. Teraz należy wziąć wałek do ciasta i ubijać nim ciasto co chwilę składając je na pół. Tak ubijać i składać aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną można schować znowu do lodówki. Z porcji ciasta wałkować cienki placek i za pomocą naczyń lub wykrawaczek o trzech różnych średnicach wycinać kółka tyle samo każdej wielkości. Każe kółko dookoła naciąć w kilu miejscach, potem nałożyć na duże kółko średnie a następnie małe i na środku docisnąć aby krążki się skleiły. Na gorący tłuszcz kłaść róże najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na słomkowy kolor po czym róże odwrócić i także smażyć na słomkowo. Gotowe róże wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć je. Potem posypać cukrem pudrem i udekorować środek każdej róży dżemem. Tak samo zrobić róże z drugiej porcji ciasta. ( z tych składników wyszło mi 20 róż )
Pyszne róże karnawałowe
przygotowac ciasto i wycinac z niego po rozwałkowaniu kółka
Pyszne róże karnawałowe
kółk anacinać dookoła i ukladać od największego do najmniejszego
Pyszne róże karnawałowe
róże smażyc na słomkowy kolor z obu stron
Pyszne róże karnawałowe
usmazone odsaczyć na reczniku papierowym i posypać cukrem a na koniec udekorować dżemem